CBIR: Content Based Image Retrieval

بازیابی تصویر محتوا محور

CBIR: Content Based Image Retrieval

بازیابی تصویر محتوا محور

معرفی کتاب "داده کاوی چند رسانه ای، محاسبات نرم و بیوانفورماتیک"


کتاب داده کاوی چند رسانه ای، محاسبات نرم و بیوانفورماتیک توسط ساشمیتا میترا و تینکو و در انتشارات جان وایلی و پسران در سال 2003 منتشر شده است. انقلاب دیجیتال و رشد اینترنت، باعث شده که حجم زیادی از اطلاعات چند رسانه ای در اطراف ما بوجود آید. این اطلاعات اغلب مخلوط هستند و شامل انواع مختلفی از داده ها مانند متن، تصویر، صوت، گفتار، گرافیک و تصاویر ویدئویی اند که به یکدیگر متصل می شوند. شبکه جهانی وب نقش مهمی در ایجاد داده ها، از نقاط جغرافیایی مختلف داشته و به راحتی برای همه کاربران در سراسر جهان در دسترس است. با این حال، اغلب این اطلاعات برای اکثر کاربران  جذابیت ندارند. مشکل این است که چگونه اطلاعات مفید یا الگوهای مفید را از مجموعه داده های بزرگ استخراج کنیم. داده کاوی به این فرآیند استخراج دانش مربوط می شود.

داده کاوی یک منطقه در حال رشد و توسعه هم در دانشگاه و هم در صنعت است و شامل تحقیقات بین رشته ای و توسعه در حوزه های گوناگون می شود. در زمان حاضر اکتشاف داده های چندرسانه ای و داده کاوی نباید صرفا محدود به استخراج دانش از حجم زیادی از مجموعه داده های با ابعاد بزرگ در پایگاه داده های سنتی باشد. محققان باید به استخراج انواع داده های مختلف، از جمله فرمت های عددی و الفبایی، متن، تصاویر، ویدئو، صدا، سخنرانی، گرافیک بپردازند. کارآیی پایگاههای اطلاعاتی بسیار بزرگ از عملکرد سیستم های داده کاوی آن تأثیر می پذیرد
و در این زمینه فن آوری های فشرده سازی داده ها می توانند نقش مهمی ایفا کند.

با تکمیل پروژه ژنوم انسان، ما دسترسی به پایگاه داده های بزرگ اطلاعات بیولوژیکی را داریم. تجزیه و تحلیل مناسب چنین اطلاعات عظیمی، شامل رمزگشایی ژن ها در DNA و ساختار پروتئینی سه بعدی، در بیوانفورماتیک بسیار مهم است و کاربرد داده کاوی در این حوزه با توجه به چشم انداز نجات انسان در طراحی دارو حائز اهمیت می باشد و مورد توجه بسیار صنعت داروسازی است. هدف از داده کاوی این است که به جای یک راه حل ارزان قیمت، بهترین راه حل با هزینه ای ارزان و مناسب به دست آید. در این راستا مجموعه های فازی، برای عدم قطعیت است  که ذاتا در استدلال های انسانی وجود دارد و شبکه های عصبی مصنوعی برای یادگیری و به حداقل رساندن خطا می باشند.
ما همیشه با مفاهیم و کارکردهای داده کاوی، مانند طبقه بندی، خوشه بندی و قوانین در برنامه های کاربردی چند رسانه ای و بیوانفورماتیک درگیرهستیم.

فصل اول مقدمه ای بر داده کاوی است و شامل توضیحاتی در رابطه با کشف دانش و داده کاوی، فشرده سازی دیتا، بازیابی اطلاعات، خوشه بندی و دسته بندی و مقایسه رشته ها، دیتاورهاوس و استخراج متن و تصاویر می باشد.

در فصل دوم با بحث در مورد محاسبات نرم و ابزارهای مختلف آن، از جمله مجموعه های فازی، شبکه های عصبی مصنوعی، الگوریتم های ژنتیک، تبدیل های موجک، مجموعه های سخت و ترکیبیات آنها همراه با نقش آنها در داده کاوی، دنبال می شود. سپس برخی از موضوعات پیشرفته و جنبه های جدید داده کاوی مربوط به پردازش و بازیابی داده های چند رسانه ای ارائه می شود. این برنامه های کاربردی مستقیم با بازیابی اطلاعات و استخراج متن دارند.

فصل سوم کتاب در خصوص فشرده سازی اطلاعات مالتی مدیا (چند رسانه ای) بحث شده است. روش فشرده سازی استاندارد تصاویر JPEG و الگوریتم های LZ77 و LZ78 و LZW برای فشرده سازی متن مورد مطالعه قرار گرفته است.

فصل چهارم کتاب در رابطه با تطبیق رشته ای و مشکلات آن بحث می کند. الگوریتم های تطبیق رشته خطی مانند کارپ - رابین و بویر- مور مورد بحث قرار گرفته است.

در فصل پنجم در خصوص طبقه بندی در داده کاوی بحث شده و روش های آن مورد مطالعه قرار گرفته است که می توان به روش ID3 ، جنگل بارانی، روش بیزین، نزدیک ترین همسایه ، کوتاهترین مسیر و درخت تصمیم فازی اشاره نمود.

در فصل ششم در رابطه با خوشه بندی در داده کاوی بحث شده است. در این فصل در خصوص اشیاءو Object های عددی، باینری و دسته بندی آنها بحث شده است. خوشبه بندی سلسله مراتبی و الگوریتم های مختلف از جمله C-mode در این بخش بحث شده است.

در فصل هفتم در خصوص قوانین انجمنی ، الگوریتم Priori و قوانین انجمنی فازی بحث می شود.

فصل هشتم در خصوص روش های استخراج با استفاده از محاسبات نرم بحث می شود در این قسمت روش های مدل شبکه عصبی فازی، شبکه عصبی و MLP مورد مطالعه قرارمی گیرد.

در فصل نهم نویسنده در خصوص داده کاوی دیتا های چند رسانه ای بحث می کند. در این بخش نویسنده تکنیک های مربوط به بازیابی متن ، آنالیز متن و بازیابی آن، جستجو بر اساس کلمات کلیدی و بازیابی متن صحبت می کند. نگارنده در این قسمت مسائل مربوط به داده کاوی بر روی تصاویر، بازیابی تصویر بر اساس محتوا، ویژگی های رنگ، بافت و شکل اشاره و آنها را مورد بررسی قرار می دهد. همچنین در این قسمت به روش کاوش ویدئو و MPEG-7 اشاره دارد. در پایان نیز روش کاوش وب و موتورهای جستجو مورد بحث قرار میگیرد.

فصل دهم روش های بیو انفورماتیک مورد مطالعه قرار گرفته و استفاده از آمینو اسید ها و پروتئین ها و ساختار آنها برای کاوش و روش های محاسبات نرم مطالبی ارائه شده است.

 

لینک دانلود کتاب

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.